Extractia dintilor de lapte
Un subiect foarte controversat in relatia medic-parinte este extractia dintilor de lapte.
Fiind dinti care se schimba, de multe ori extractia poate parea solutia cea mai buna in tratarea oricarei afectiuni a unui dinte temporar pentru ca, desigur, curand va erupe un dinte definitiv nou mai sanatos si mai frumos. Sau la polul opus, atunci cand extractia e recomandata ca fiind cea mai buna varianta, poate aparea uneori reticenta pentru “experienta neplacuta” prin care urmeaza sa treaca copilul, mai ales cand pentru extractia dintilor de lapte este necesara si anestezia dentara.
Ei bine, in nicuna din variantele de mai sus, lucrurile nu stau chiar asa.
Este extractia dintilor de lapte mereu cea mai buna varianta? Sigur ca nu. Intr-adevar, uneori poate fi mai simplu sa scoatem un dinte decat sa ii alocam tratamente multiple, dar asta nu inseamna ca este si cea mai benefica varianta in raport cu o buna sanatate orala. Dintele temporar are ciclul lui propriu de eruptie si exfoliere (cadere) si felul in care “vine” si “pleaca” este strans corelat cu o buna dezvoltare si o corecta aparitie pe arcada a dintelui permanent successor sau chiar a unor dinti permanenti vecini.
Astfel, o extractie intempestiva a unui dinte de lapte (inainte de vreme) poate avea numeroase urmari negative in dentitia definitiva. Dintele cel nou poate sa apara mult mai devreme fata de momentul in care este el pregatit sa apara in cavitatea orala si astfel poate capata carii mai usor. In alte cazuri, in lipsa unui mentinator de spatiu, dintii vecini spatiului tocmai format prin extractie isi pot modifica pozitia si cand dintele succesor va incerca sa erupa nu va gasi spatiu suficient si poate ramane blocat in os sau isi poate croi alta cale, aparand intr-un alt loc decat cel destinat lui pe arcada. Astfel apar multiple variante de probleme ortodontice care pun in pericol sanatatea orala printr-o muscatura deficitara.
Este important sa intelegem ca extractia dintilor de lapte este ultima varianta de tratament, fiind indicata atunci cand au fost epuizate toate celelalte variante de tratament conservatoare. Exista desigur si exceptii in care recomandam extractia unor dinti de lapte complet sanatosi atunci cand ei stau in calea unei corecte eruptii a dintilor definitivi, deci atunci cand ei reprezinta un obstacol sau atunci cand ei sunt supranumerari, adica in plus fata de numarul firesc.
Cat despre al doilea scenariu mentionat in introducere, poate fi extractia unui dinte de lapte o experienta traumatizanta pentru cel mic? Ei bine, poate fi , dar de cele mai multe ori nu este. Sunt cazuri izolate in care o extractie poate fi o interventie mai dificila pentru cel mic, insa in astfel de situatii alegem mereu sa punem in balanta stabilitatea emotionala a celui mic cu necesitatea extractiei si nu vom forta lucrurile peste nivelul lui de cooperare.
Prin prisma vechilor metode prin care se faceau extractiile este firesc sa existe nenumarate povesti infricosatoare despre dentisti, insa medicina a evoluat suficient de mult intre timp incat sa ne permita sa facem o extractie cel putin suportabila chiar si pentru micul pacient. Credibil sau nu, uneori avem incantarea sa fie chiar distractiv.
Pentru copii, anestezicele topice sunt sub forma de geluri cu diverse arome fructate si in multe cazuri le putem folosi si pe cele injectabile, asigurand astfel lipsa durerii pe parcursul extractiei. Uneori senzatia de amorteala este cea mai dificil de inteles, insa aici ne vine in ajutor sprijinul parintilor care le pot asigura sentimentul ca totul este in regula.
Unii dinti temporari se schimba singuri, asadar de ce alegem sa extragem un dinte temporar?
Extragem dintii temporari cand au infectii ce nu mai pot fi tratate, cand au distructii prea mari care nu permit atasarea unei plombe, cand reprezinta un obstacol in calea altui dinte care nu poate erupe corect din cauza acestuia, cand avem nevoie de spatii in plus, cand dintele temporar foarte mobil sau dureros la atingere reprezinta un imprediment in masticatie sau in pastrarea unei bune igiene orale.
Extractia unui dinte temporar poate fi un tratament plin de provocari, insa cu siguranta vor aparea mai multe urmari negative daca alegem sa nu o facem atunci cand ea este indicata. De asemenea sa nu uitam ca este important sa nu luam extractia in calcul atunci cand dintele mai are sanse sa fie salvat prin alte tratamente.
Vreau programare pentru consultatie pedodontica pentru copilul meu.