Igienizare dentara
Stiai ca 98% dintre afectiunile dentare au cauza microbiana? Pierderea dintilor la batranete nu este un fenomen normal, se poate preveni. Stomatologia este singura ramura a medicinei in care problemele de sanatate pot fi prevenite aproape total. Indiferent de mostenirea genetica, prin igienizare corecta acasa si igienizare profesionala la fiecare 6 luni oricine are toate sansele sa isi pastreze dintii intreaga viata.
IGIENIZAREA DENTARA PROFESIONALA
Igienizarea dentara profesionala reprezinta este cea mai eficienta metoda de preventie pentru afectiunile dentare si gingivale. Recomandarea standard din partea Asociatiei Europene de Parodontologie (EFP – Europen Federation of Periodontology) este ca igienizarea dentara sa se realizeze o data la 6 luni. In anumite situatii (depuneri importante de tartru intr-un ritm accelerat, boala parodontala activa etc) igienizarea dentara poate fi recomandata la 3 luni. De asemenea, se recomanda igienizarea dentara inaintea interventiilor orale chirurgicale complexe, pentru reducerea incarcaturii microbiene din cavitatea orala. In cadrul igienizarii dentare se realizeaza :
- Detartraj supragingival cu ultrasunete (se pot utiliza si instrumente dentare manuale pentru a
accesa anumite suprafete dentare) - Air-flow
- Periaj dentar profesional
- Clatiri cu solutii antiseptice
- Aplicarea de gel de fluorizare
Igienizarea dentara profesionala profunda
La recomandarea medicului dentist generalist sau a medicului specialist parodontolog, in situatia prezentei tartrului subgingival, a parodontozei sau a gingivitei cronice, va fi necesara realizarea unei igienizari dentare profesionale profunde. Aceasta presupune:
- Detartraj supragingival cu ultrasunete (se pot utiliza si instrumente manuale pentru a accesa
anumite suprafete dentare) - Detartraj subgingival cu ultrasunete (se utilizeaza anse speciale pentru aceste suprafete)
- Air-flow subgingival (se utilizeaza un varf special pentru air-flow, ce reduce presiunea pulberii air-flow astfel incat sa nu lezeze zona subgingivala)
- Periaj profesional pentru lustruirea suprafetelor
- Finisarea zonelor interdentare cu benzi abrazive unde este cazul
- Clatiri cu solutii antiseptice (cel mai frecvent se utilizeaza apa de gura pe baza de clorhexidina aceasta fiind cea mai eficienta substanta antimicrobiana pentru placa bacteriana din cavitatea orala)
- Aplicarea unui gel gingival antiseptic
Igienizarea profesionala a implanturilor dentare
Implanturile dentare necesita atentie deosebita in ceea ce priveste igienizarea dentara. In general implanturile dentare sunt mai „sensibile” decat dintii naturali la prezenta tartrului, a inflamatiei gingivale sau retractiei osoase.
Daca in cazul dintilor naturali prin tratament corect inflamatia parodontala (parodontita / parodontoza) poate fi stopata si in unele cazuri osul poate fi chiar regenerat, in cazul implanturilor de multe ori aparitia retractiei osoase de cauza microbiana (periimplantita) duce la pierderea implantului. De aceea igienizarea pentru mentinerea implanturilor dentare o perioada cat mai indelungata este imperioasa igienizarea profesionala periodica la fiecare 6 luni.
Pentru igienizarea profesionala a implanturilor dentare se utilizeaza instrumente speciale, adesea cu varfuri din cauciuc, pentru a se evita zgarierea suprafetei implanturilor.