Cauta in site

Tratament de canal cu microscopul

Ce este endodontia?

Endodontia reprezinta diagnosticarea si tratamentul durerii asociate cu dintii, este o specializare a stomatologiei care presupune tratamentul de canal al dintilor, numit in limbajul comun “scoaterea nervului”. Endodontii sunt dentistii specializati in diagnosticarea si tratamentul durererii si infectiei pornita din interiorul dintilor, acolo unde se gaseste nervul.

 

In ce consta tratamentul endodontic / tratamentul de canal / scoaterea nervului ? Cand este necesar?

Tratamentul de canal este o procedura de conservare a dintelui al carui nerv este afectat sau care are o patologie la nivelul radacinii, asa-numitul „granulom”. Prin tratamentul de canal se indeparteaza tesutul infectat din interiorul coroanei dintilor si al canalelor, mentinand astfel portiunea sanatoasa a dintelui si functia lui masticatorie. Tratamentul endodontic urmareste obtinerea unui spatiu steril al sistemului endodontic (al canalelor) care urmeaza apoi a fi sigilat cu materiale biocompatibile.

Dintii care necesita tratament endodontic sunt cei care sunt afectati de carii profunde care ajung la nerv, dintii care prezinta fracturi sau care au fost supusi unor traume, dintii care sunt acoperiti de coroane ce nu mai sunt adaptate corect. Alte cauze care duc la traumele pulpei pot fi slefuirile dintilor in scop protetic (astazi intalnindu-se mai putin datorita dezvoltarii stomatologiei adezive), sau patologii cu origini mai putin cunoscute cum ar fi resorbtiile radiculare. In toate aceste cazuri se indica tratamentul endodontic.
Uneori poate fi necesara refacerea tratamentului vechi de canal atunci cand acesta nu mai este corespunzator, in aceasta situatie discutand despre retratament de canal, ce presupune indepartarea tratamentului vechi de canal, reluarea permeabilizarii, curatarii si sterilizarii canalelor dentare si apoi obturarea lor.

 

Ce metode diagnostice si de control utilizeaza medicul endodont pentru optimizarea tratamentului de canal?

 

Radiografii dentare

Diagnosticul corect al unei patologii dentare se realizeaza prin examenul clinic al dintelui impreuna cu examenul radiologic al acestuia. Putem folosi si imagini 3D, acum ar fi computer tomograf (CT dentar sau CBCT), care ne ajuta la a stabili un diagnostic corect. De multe ori vom realiza o radiografie dentara de control dupa finalizarea tratamentului endodontic, pentru a verifica tratarea completa a radacinilor.

 

Microscop dentar

Tratamentul endodontic realizat sub microscop dentar reprezinta cea mai moderna tehnica in rezolvarea cazurilor complexe. Ne ajuta in a diagonstica si trata anumite patologii dentare greu de tratat fara magnificatie.

Microscopul dentar mareste imaginea pana la 25 ori, lumineaza puternic si ofera o vizibilitate mult mai buna a campului operator. Ajuta la depistarea canalelor suplimentare sau a canalelor calcificate. Putem detecta eventualele perforatii radiculare care pot duce la compromiterea tratamentului, putem localiza fracturi la nivelul radacinilor , putem aprecia gradul acestora si stabili un prognostic mai precis al dintelui. Precizia oferita de microscopul dentar creste rata de succes a tratamentului. Microscopul ne ajuta si in cazul retratamentelor, la indepartarea pivotilor metalici sau a pivotilor de fibra de sticla, cat si la indepartarea fragmentelor de ace rupte. Astfel tratamentul endodontic devine mult mai predictibil.

 

Ce urmeaza dupa obturatia de canal? Ce simptome poate avea pacientul, cum le trateaza, cum se evalueaza reusita tratamentului endodontic?

Dupa obturatia de canal majoritatea pacientilor nu au simptome, durerea anterioara (daca a fost prezenta) reducandu-se sau disparand complet. Unii pacienti pot experimenta dupa tratamentul de canal o usoara durere, jena, dar aceasta este normala dupa acest tip de interventie. Uneori, rar, durerea dupa tratamentul de canal poate fi intensa si rezistenta la antiiflamatorii. Ea poate sa dureze de la cateva zile pana la 2 saptamani. Pacientului i se pot prescrie niste antiinflamatoare usoare pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Toate reactiile de mai sus sunt reactii inflamatorii ce intra in sfera normala dupa tratamentul de canal si se remit in maxim 2 saptamani. Daca durerea persista mai mult de 2 saptamani se pot face investigatii suplimentare pentru a identifica si indeparta cauza.

Este indicat ca pacientii sa revina la control in cabinetul stomatologic ce a realizat tratamentul de canal pentru a monitoriza clinic si radiologic evolutia dintelui prin efectuarea de radiografii de la 3 luni, 6 luni si apoi la 1 an prin care putem evalua daca leziunea de la nivelul radacinii s-a micsorat, a ramas la fel sau s-a extins.

Pentru ca un tratament endodontic sa fie de succes este important ca pacientul sa urmeze anumite indicatii dupa ce acesta s-a incheiat. Una dintre acestea ar fi ca dintele sa fie protejat la nivel coronar penru a evita fractura. Rezistenta dintilor tratati endodontic se poate ameliora prin realizarea unei reconstructii coronare cu pivoti dentari si acoperirea dintilor cu coroane dentare sau onlay-uri (unde structura dentara sanatoasa restanta permite).

Interesat sa afli mai multe despre tratamentul de canal cu microscopul? Programeaza-te pentru o consultatie la unul din medicii nostri endodonti – Dr. Nicole Dediu si Dr. Cristi Contelman.

Vreau programare.

Programare

Solicita o programare


Status pacient*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.