Cauta in site

Blog

1. Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare

 

Culoarea fatetelor dentare

Fatetele dentare pot avea orice culoare preferi tu. Recomandam intotdeauna un aspect natural versus fatetele extra-albe, insa culoarea fatetelor dentare este alegerea pacientului.

 

Forma fatetelor dentare

Fatetele dentare se realizeaza in armonie cu trasaturile faciale ale pacientului, cu muscatura (ocluzia), dar si cu forma celolalti dinti (in cazul in care fatetele nu vor acoperi toti dintii din zona estetica – citeste mai jos despre zona dentara estetica vizibila). La cererea pacientului forma fatetelor se poate ajusta in functie de preferinte personale (strungareata, dinti mai lungi, unghiuri ale dintilor mai ascutite, dinti aplatizati etc).

 

De cate fatete dentare am nevoie?

Ideal este ca fatetele sa acopere toti dintii din zona estetica. Aceasta zona este alcatuita din dintii de sus (maxilari) si de jos (mandibulari) vizibili in vorbire si zambet. In general zona esttica dentara este alcatuita din incisivi (cei 4 dinti din fata), canini si premolari, uneori si de primul molar. Pentru rezultate estetice optime recomandam ca fatetele sa se realizeze mereu simtric (acelasi numar si aceeasi pozitie pe parta stanga si pe partea dreapta).

 

2. Drumul de la dinti strambi la un zambet perfect.

 

Desi poate parea tentant sa alegem drumul mai scurt prin fatete dentare, adevarul e ca obtinerea unui zambet perfect cand dintii nu sunt aliniati necesita timp si este adesea un tratament stomatologic complex realizat in echipa cu diversi medici dentisti specialisti.

Prima etapa in cazul dintilor strambi este consultatia stomatologica si analiza fotografiilor si radografiilor pentru realizarea unui plan de tratament detaliat.

In continuare vom pregati terenul pentru aparatul ortodontic, prin igienizarea dentara si tratamentul cariilor, indepararea unor lucrari dentare necorespunzatoare si tratamente endodontice (de canal) daca este cazul.

Va urma aplicarea aparatului ortodontic (transparent sau metalic, in functie de preferintele pacientului sau de necesitate) si controalele ortodontice lunare.

Cand tratamentul ortodontic se apropie de final pregatim zambetul tau de perfectiune: vom stabili impreuna daca vom realiza mici ajustari estetice din compozit, fatete dentare sau implanturi dentare.

La finalul tratamentului orthodontic si protetic vom aplica contentia (gutiera sau contentie fixa) pentru a ne asigura ca zambetul tau se mentine aliniat perfect in timp.

 

Interesat sa afli mai multe? Solicita o programare.

3. De ce sunt necesare radiografiile dentare?

Putem trata fara ele? Putem realiza mai multe radiografii dentare in decurs de un an?

Exista numeroase situatii in care medicul dentist are nevoie de radiografii dentare pentru a putea realiza tratamentul stomatologic corect si sigur.

Radiografiile dentare sunt obligatorii inaintea unei extractii dentare, a unui tratament de canal (endodontic), a tratamentului ortodontic (cu aparat dentar) sau a inserarii implanturilor dentare. Radiografiile dentare sunt indicate si pentru a verifica periodic evolutia unui tratament, dar si pentru a evalua situatia initiala a unui pacient nou (la prima programare in clinica). Doza de radiatii utilizata pentru radiografiile dentare este cea mai redusa dintre toate categoriile de investigatii radiologice. Asta deoarece dintii au cea mai mare duritate a tesutului din corpul nostru, necesitand deci o cantitate redusa de radiatii pentru a fi vizibili pe radiografie. Desi doza de radiatii utilizata pentru radiografiile dentare este minima, se recomanda realizarea de radiografii dentare exclusiv la recomandarea medicului dentist, fiind de dorit a se evita orice expunere la radiatii ce nu este necesara.

Clinica noastra este dotata cu aparatura de radiologie PLANMECA, liderul la nivel global in domeniul radiologiei dentare si optiunea centrelor de radiologie dentara de renume din intreaga lume. Putem astfel realiza atat radiografii panoramice (pentru toti dintii), cat si radiografii retroalveolare (unidentare, de detaliu) la cea mai inalta calitate si cu optiuni pentru limitarea dozei de radiatii prin protocolul international ALARA (As Low As Reasonably Achievable) – utilizarea dozei minime posibile de radiatii pentru obtinerea unui anumit tip de radiografie. De asemenea, aparatura noastra de radiografii dentare are optiunea de a reduce doza de radiatii pentru radiografiile copiilor prin setarea Child Mode.

Interesat sa afli mai multe? Contacteaza-ne.

 

4. Coroane vs fatete dentare

Coroana si fateta dentara ceramica

Ce trebuie sa stii:

1. Care este diferenta dintre o coroana si o fateta dentara? Fatetele dentare acopera fata dintelui si partial zona dintre dinti, in timp ce coroanele dentare acopera toate fetele dintelui.
2. Cand utilizam fateta dentara si cand este nevoie de coroana? Folosim fatetele dentare pentru dintii vitali (cu nerv) si fara obturatii (plombe) pe spate. In cazul in care dintele este devital (fara nerv) sau are carii sau obturatii pe suprafata dinspre interiorul gurii se prefera utilizarea coroanelor dentare.
3. Care sunt beneficiile fatetelor dentare in comparatie cu coroanele dentare? Fatetele dentare au rol strict estetic, in timp ce coroanele imbunatatesc atat estetica, cat si rezistenta dintelui. Fatetele dentare permit pastrarea unora dintre suprafetele naturale ale dintelui si in unele cazuri se pot aplica si fara slefuire, in timp ce coroanele dentare necesita slefuirea tuturor suprafetelor dintelui.
Curios sa afli mai multe? Programeaza-te pentru o consultatie de protetica dentara.

 

 

5. TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE GINGIVITA, PARODONTOZA si PERIIMPLANTITA

 

Afectiunile gingivale sunt foarte frecvente și afectează majoritatea oamenilor la un moment dat în timpul vieții. Intre 40-80% dintre adulti sunt afectati de probleme gingivale sau parodontale. Cauza principala a afectiunilor gingivale si parodontale este placa bacteriana (depozitul albicios de pe suprafata dintilor). La aceasta se pot adauga factori favorizanti locali: fumatul, tartru, coroane dentare incorect adaptate, inghesuiri dentare etc, si factori favorizanti generali: diabet zaharat, afectiuni ale sistemului imunitar, stresul.

Exista mai multe tipuri de afectiuni gingivale:
1. Gingivita
2. Parodontita (parodontoza)
3. Periimplantita
4. Retractia gingivala

Netratate, afectiunile gingivale pot duce la pierderea dinților – ceea ce înseamnă că zâmbetul tău devine mai puțin atractiv și poți avea probleme cu mestecatul și vorbirea. În plus, boala gingiilor netratată poate crește riscul de a suferi de afecțiuni grave, inclusiv diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială și boli cerebrovasculare.

 

Cum stii ca ai o afectiune gingivala sau parodontala?

Printre semnele inflamatiei gingivale se numara:

 • sangerare gingivala
 • gingii inflamate, sensibile, dureroase
 • dinti mobili
 • gingii retrase
 • modificari de pozitie ale dintilor
 • halena (respiratie cu miros neplacut)

Daca prezentati semne al unei afectari gingivale sau parodontale recomandam sa va adresati unui
medic stomatolog specialist parodontolog pentru o evaluare detaliata si tratament adecvat stadiului afectarii parodontale.

 

Prevenirea afectiunilor gingivale:

Afectiunile gingivale pot fi prevenite simplu, prin consultatii si igienizari dentare:

 • control periodic la medicul dentist la fiecare 6 luni
 • realizarea igienizarilor dentare profesionale periodice (la 6 luni sau chiar mai devreme in cazul in care vi se recomanda de catre specialist)
 • realizarea periajului dentar de cel putin 2 ori pe zi folosind o tehnica de periaj adecvata
 • utilizarea mijloacelor auxiliare de igiena orala (dus bucal, ata dentara, periute interdentare,apa de
  gura)

 

GINGIVITA

Gingivita este o afectiune gingivala reversibila care se manifesta prin gingii inflamate, rosii care
sangereaza la atingere,periaj sau chiar masticatie. Se dezvoltă ca o reacție la bacteriile (placă dentară) care se acumulează pe dinți. Dacă nu este tratată, gingivita se poate dezvolta într-o formă mai gravă numită parodontită (parodontoza).

 

PARODONTITA (Parodontoza)

Este o afectiune gingivala ireversibila dar care poate fi oprita in evolutie . Ea apare atunci cand inflamația gingivala se răspândește sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților (aparitia pungilor
parodontale), unde poate provoca leziuni permanente, ducând la pierderea osoasă din jurul dinților.
Dacă este lăsată netratată, parodontita duce la aparitia mobilitatii dentare și, în cele din urmă, la
pierderea dintilor.

 

Periimplantita

Există și boli ale gingiilor care afectează țesuturile din jurul implanturilor dentare. Acestea sunt
cunoscute sub denumirea de boli periimplantare. Dacă igiena orală este deficitara, bacteriile se
acumulează pe suprafața implantului și provoacă inflamarea gingiei care înconjoară implantul. Aceasta se numește mucozită periimplantară, și, netratata, poate duce la aparitia periimplantitei, care implică mai multă inflamație și distrugerea osului din jurul implantului. În cele din urmă, implantul își pierde suportul în os și se slăbește. Periimplantita este dificil de tratat și poate duce adesea la pierderea implanturilor și la necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare.

Vreau programare.

 

6. TRATAMENTUL DE CANAL CU MICROSCOP versus FARA

WhatsApp Image 2024 01 11 at 10 40 57

Tratamentele de canal reprezinta de multe ori solutia de „salvare a dintelui” de la extractie.

Tratamentul de canal poate fi relativ simplu si rapid de realizat in cazul dintilor cu o singura radacina dreapta, sau poate deveni o provocare pentru medicul dentist atunci cand radacinile dintelui au canale inguste sau curbe. In aceste situatii, pentru a avea vizibilitate si access in zonele curbe si inguste ale canalelor dentare medicul endodont (medic dentist specializat in tratamente de canal – tratamente endodontice) va utiliza microscopul dentar si aparatura speciala pentru penetrarea si tratarea canalelor endodontice. In absenta microscopului dentar si a aparaturii endodontice speciale tratamentul de canal complet (pana la varful radacinii) al unui dinte cum este cel din imagine, cu varfurile radacinilor curbate, este foarte dificil sau imposibil de realizat. Utilizand microscopul dentar, medicul endodont va vedea mai bine curburile canalelor, si astfel va putea efectua tratamentul de canal mai rapid, frecvent intr-o singura sedinta. Fara microscop dentar, vizibilitatea medicului scade, tratamentul devine mai dificil si timpul tratamentului mai lung, de multe ori fiind necesare mai multe sedinte pentru finalizarea tratamentului de canal.

Microscopul dentar devine cu atat mai util in cazul retratamentelor de canal (tratamentul de canal al unui dinte ce a mai fost tratat pe canal anterior). Medicul endodont va putea verifica vizual indepartarea completa a vechiului material de pe canale, va putea vedea eventuale praguri, fisuri sau fracturi ale radacinilor, dar si ace rupte in interiorul canalului, toate acestea fiind greu vizibile cu ochiul liber.

Vrei sa afli mai multe despre tratamnetul de canal cu microscopul in cazul tau? Programeaza-te la o consultatie la unul din medicii nostri endodonti: Dr. Nicole Dediu si Dr. Cristian Contelman

Vreau programare.

Programare

Solicita o programare


Status pacient*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.