Cauta in site

Fatete

Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare

 

Culoarea fatetelor dentare

Fatetele dentare pot avea orice culoare preferi tu. Recomandam intotdeauna un aspect natural versus fatetele extra-albe, insa culoarea fatetelor dentare este alegerea pacientului, putand varia de la fatete foarte deschise la culoare pana la fatete ce imita culoarea dintilor naturali ai pacientului.

 

Forma fatetelor dentare

Fatetele dentare se realizeaza in armonie cu trasaturile faciale ale pacientului, cu muscatura (ocluzia), dar si cu forma celolalti dinti (in cazul in care fatetele nu vor acoperi toti dintii din zona estetica – citeste mai jos despre zona dentara estetica vizibila). La cererea pacientului forma fatetelor se poate ajusta in functie de preferinte personale (strungareata, dinti mai lungi, unghiuri ale dintilor mai ascutite, dinti aplatizati etc).

 

De cate fatete dentare am nevoie?

Ideal este ca fatetele sa acopere toti dintii din zona estetica. Aceasta zona este alcatuita din dintii de sus (maxilari) si de jos (mandibulari) vizibili in vorbire si zambet. In general zona esttica dentara este alcatuita din incisivi (cei 4 dinti din fata), canini si premolari, uneori si de primul molar. Pentru rezultate estetice optime recomandam ca fatetele sa se realizeze mereu simtric (acelasi numar si aceeasi pozitie pe parta stanga si pe partea dreapta).

 

Am nevoie de fatete dentare?

Fatetele dentare reprezinta un tratament cosmetic. Medical vorbind, nimeni nu are nevoie de fatete. In multe cazuri insa, fatetele dentare pot aduce o imbunatatire estetica majora ce va ridica stima de sine, va schimba starea pacientului, atitudinea si uneori chiar relatiile interpersonale sau locul de munca. Daca esti multumit de zambetul tau nu ai nevoie de fatete dentare. Daca ai dori sa ai zambetul mai larg, mai dintii mai deschisi la culoare, mai mari sau cu o alta forma fatetele dentare pot fi o solutie, putand exista insa si alte solutii cu rezultate estetice foarte bune, cum ar fi albirea dentara sau aparatul dentar ortodontic. Pentru a afla care e solutia cea mai buna pentru zambetul tau te asteptam la o programare de estetica dentara la medicul specialist protetician.

 

In ce situatii nu se recomanda fatetele dentare?

  1.  In cazul in care dintii tai nu mai au nerv (au tratament de canal – au fost tratati endodontic), din motive de rezistenta se recomanda realizarea de coroane dentare, nu de fatete.
  2. Daca dintii tai au plombe (obturatii) si pe spatele lor sau intre dinti, din aceleasi motive de rezistenta se recomanda realiarea de coroane dentare
  3. Daca dintii sunt inghesuiti (malpozitionati) se recomanda mai intai indreptarea lor cu aparat ortodontic, apoi, daca va mai fi cazul, realizarea fatetelor. Realizarea de fatete pe dinti inghesuiti/malpozitionati va necesita slefuirea unei cantitati foarte mari de dinte, cu posibilitatea afectarii nervului, si a aparitiei de complicatii ulterioare.
  4. Realizarea de fatete pe dinti cu anumite categorii de muscatura incoreta (muscatura inversa sau cap-la-cap) este contraindicata datorita riscului crescut de fractura a fatetelor. In acest caz se recomanda mai intai corectarea muscaturii prin tratament ortodontic (aparat dentar ortodontic), apoi daca mai este cazul realizarea de fatete.
  5. In cazul problemelor estetice minore (carii de dimensiuni mici, discromie usoara), ce pot fi rezolvate prin tratamente non-invazive simple (obturatii – plombe estetice, albire dentara) se prefera tratamentele mai simple versus realizarea fatetelor dentare.

 

Cat costa fatetele dentare?

Pretul fatetelor dentare variaza in functie de tipul de material folosit, tehnica utilizata, tehnicianul care le realizeaza dar si de pregatirea medicului. Poti consulta aici tarifele pentru tratamentele stomatologice de estetica dentara.

 

Interesat sa afli mai multe despre fatetele dentare? Programeaza-te la o consultatie la medicul specialist protetician, expert in estetica dentara si faciala.

 

Programare

Solicita o programare


Status pacient*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.